maandag 12 november 2012


“Bijzondere neus voor levensmiddelen belangrijker dan zakelijke ervaring” 
Unilever benoemt Bassie als nieuwe ceo

Bas van Toor (1935) is aangesteld als ceo van Unilever. Van Toor, beter als clown Bassie, krijgt als voornaamste taak het internationale levensmiddelenconcern naar 2030 en verder te tillen. De Raad van Bestuur van Unilever, die de aanstelling van Bassie unaniem steunt, noemt hem ‘de juiste man op het juiste moment’.

Daarmee schuift de RvB de kritiek van enkele aandeelhouders terzijde dat Bassie te oud is en onvoldoende zakelijke bagage heeft om het wereldwijde concern te leiden. “Bassie heeft onder andere op Ibiza (“Het geheim van de sleutel”) laten zien dat hij complexe materie kan managen. Ook tijdens  “De verzonken stad” affaire anticipeerde Van Toor al op de Griekse kwestie die Europa nu zo in zijn greep houdt,” aldus commissaris H. Waggel.

De ondernemingsraad en vakbonden zijn enthousiast over de benoeming van Bassie als ceo. “Er is niemand die het woord ‘passie’ zo bevlogen kan uitspreken als Bassie,” aldus OR-voorzitter H. Worstzauw: “Bassie heeft misschien minder gevoel voor cijfers, maar dat compenseert hij ruimschoots met zijn imponerende verschijning, zijn buikgevoel voor etenswaren en zijn bijzondere neus voor innovaties”.  Henk Zorgplicht van de verenigde vakbonden is ook tevreden: “Van Toor brengt ons via Unilever weer in contact met onze 35 leden.”

Bassie van Toor laat via een woordvoerder weten dat hij ruim ervaring met de levensmiddelenindustrie heeft opgedaan tijdens de introductie van zijn Bassie-boterhamworst. “Ik ben wel dom, maar niet slim en ik snap het wel, maar ik begrijp het niet,” aldus Van Toor in de verklaring. Onder de codenaam “Allememaggies” wil hij Unilever weer volledig op de kaart zetten. Wel moet het mes in de kosten worden gezet, maar Van Toor wil die kwestie eerst aan de binnenkant van zijn ogen bekijken.

Bekenden van Bassie zijn er van overtuigd dat hij is staat zal zijn Unilever door de wereldcrisis  te loodsen. Vlugge Japie was regelmatig tegenspeler van Van Toor: “Dat klussie heeft ‘ie zo geklaard”. Investeringsmaatschappij B100 heeft de 77-jarige Bassie weliswaar uit het oog verloren, maar herinnert zich nog hoe behendig Van Toor  in enkele maanden de handel in Honda Civic en Kip Caravans volledig lam wist te leggen.
Groot-aandeelhouder Baron van Neemwegge toont zich echter verbijsterd over de benoeming van nieuwe ceo. Voordat de telefoonverbinding plotseling werd verbroken zei hij in een korte reactie: ”Drommels, drommels en nog eens drommels”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten