vrijdag 25 april 2014

Alles wat u altijd al wilde weten over spelt


Waarom is spelt duurder?

Spelt is extra bewerkelijk, want het zaad zit in een extra kapje verpakt. Pas na 2x dorsen is deze ‘verpakking’ verwijderd en komt het zaad vrij. Het graan is ook kwetsbaar, waardoor er tijdens het dorsen nog meer verlies ontstaat. Van 1 kilo speltgraan blijft zo’n 500 gram zaad over. De opbrengst van andere tarwesoorten is veel hoger.

Voor wie is spelt geschikt?

Voor iedereen die van lekker en eerlijk eten houdt. Mensen met een gluten-allergie kunnen het beter verdragen omdat spelt minder gluten bevat. Spelt is dus niet gluten-vrij, maar gluten-arm.


Is spelt biologisch?
Spelt is bijna per definitie biologisch omdat ziekten, maar ook pesticiden nauwelijks vat op het graan krijgen. Nederlandse spelt-akkerbouwers werken ook bijna allemaal biologisch en/of biologisch-dynamisch.


Is spelt gezond?
Ja, maar dat maakt andere tarwesoorten niet ongezond. Spelt valt op door veel trage koolhydraten. Snelle koolhydraten hebben een negatief effect op de bloedsuikerspiegel en dat kan weer tot suikerziekte leiden. Ook haal je langer energie uit spelt-producten omdat het rustiger verteerd.


Smaakt spelt-pasta anders?
Nauwelijks; de smaak is iets ‘donkerder’, maar is weer niet zo sterk als volkoren (durum) pasta. Het is een kwestie van eens proberen.


Kook je spelt-pasta anders?
Ja, verse spelt-spaghetti moet je langer koken. Proef na 4 minuten koken elke 20 à 30 seconden een sliertje om te weten hoe gaar de pasta is.


Is er een tekort aan spelt?
De vraag groeit sneller dan het aanbod. Dat betekent allereerst dat de prijzen nu omhoog vliegen en er ontstaat misschien later dit jaar een werkelijk tekort. De nieuwe oogst is pas in augustus.
Raviolini heeft goede afspraken met onze spelt-leverancier over hoeveelheden en prijzen. Tot de zomervakantie kunnen we onze huidige prijzen handhaven.

[april 2014]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten