Waarom is spelt duurder?
Spelt is extra bewerkelijk, want het zaad zit in een extra kapje verpakt. Pas
na 2x dorsen is deze ‘verpakking’ verwijderd en komt het zaad vrij. Het graan is
ook kwetsbaar, waardoor er tijdens het dorsen nog meer verlies ontstaat. Van 1
kilo speltgraan blijft zo’n 500 gram zaad over. De opbrengst van andere tarwesoorten
is veel hoger.
Voor wie is spelt
geschikt?
Voor iedereen die van lekker en eerlijk eten houdt. Mensen met een
gluten-allergie kunnen het beter verdragen omdat spelt minder gluten bevat.
Spelt is dus niet gluten-vrij, maar gluten-arm.
Is spelt biologisch?
Spelt is bijna per definitie biologisch omdat ziekten, maar ook pesticiden nauwelijks
vat op het graan krijgen. Nederlandse spelt-akkerbouwers werken ook bijna
allemaal biologisch en/of biologisch-dynamisch.
Is spelt gezond?
Ja, maar dat maakt andere tarwesoorten niet ongezond. Spelt valt op door veel
trage koolhydraten. Snelle koolhydraten hebben een negatief effect op de bloedsuikerspiegel
en dat kan weer tot suikerziekte leiden. Ook haal je langer energie uit spelt-producten
omdat het rustiger verteerd.
Smaakt spelt-pasta anders?
Nauwelijks; de smaak is iets ‘donkerder’, maar is weer niet zo sterk als
volkoren (durum) pasta. Het is een kwestie van eens proberen.
Kook je spelt-pasta
anders?
Ja, verse spelt-spaghetti moet je langer koken. Proef na 4 minuten koken elke
20 à 30 seconden een sliertje om te weten hoe gaar de pasta is.
Is er een tekort aan
spelt?
De vraag groeit sneller dan het aanbod. Dat betekent allereerst dat de prijzen
nu omhoog vliegen en er ontstaat misschien later dit jaar een werkelijk tekort.
De nieuwe oogst is pas in augustus.
Raviolini heeft goede afspraken met onze spelt-leverancier over
hoeveelheden en prijzen. Tot de zomervakantie kunnen we onze huidige prijzen handhaven.
[april 2014]
Geen opmerkingen:
Een reactie posten